Jak przygotować bankiet firmowy?

Specjalne okazje wymagają uczczenia i w każdej firmie pojawi się w końcu okazja do przygotowania bankietu.

Podpowiadamy na co zwrócić uwagę, żeby to wydarzenie było sukcesem zarówno firmy, jak i osoby odpowiedzialnej jego organizację.

Lokalizacja bankietu

Duże przyjęcia są planowane z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. Łatwiej znaleźć miejsce na bankiet dla 50 osób, ale już przyjęcia około 100 osób (i większe) wymagają bardziej czasochłonnego planowania. Miejsce bankietu jest ważne ze względu na lokalizację i dobry dojazd dla gości oraz wystrój danego lokalu. Wnętrza, jakość i wygląd potraw, obsługa, atrakcje dodatkowe i współpraca przy organizacji imprezy mają znaczący wpływ na ocenę bankietu przez gości. Przy wyborze miejsca nie trzeba się ograniczać tylko do restauracji w hotelu – wspaniałą lokalizacją może być muzeum, statek czy browar.

Menu na bankiet

Okazją do przygotowania bankietu mogą być jubileusze, podsumowania roku, zmiany personalne, promocja produktów czy samej firmy. Menu dopasowane do charakteru wydarzenia, eleganckie nakrycia i piękna oprawa to podstawa udanego przyjęcia. Przyjęcie siedzące z kolacją serwowaną to idealne rozwiązanie dla bardzo formalnych spotkań. W przypadku spotkań promocyjnych warto wybrać formę koktajlową. W tym przypadku jedzenie w trakcie bankietu ma formę tzw. finger food czyli przekąsek łatwych do zjedzenia na stojąco. W trakcie bankietu goście najchętniej piją wino, lokalne piwo czy napoje bezalkoholowe. Czasem również mocniejsze alkohole i tę kwestię szczególnie warto ustalić wcześniej. Wpływ na to ma zarówno budżet, jak i charakter samego przyjęcia. Atrakcje towarzyszące i szczegóły Oprócz wybrania odpowiedniego miejsca i menu konieczne jest też zadbanie o część merytoryczną czyli prezentacje i przemówienia oraz artystyczną czyli występ wokalisty, kabaretu, iluzjonisty czy innej formy wizualnego uatrakcyjnienia przyjęcia. Często miejsca, w których organizowane są bankiety same mają w ofercie różne atrakcje, takie jak warsztaty kulinarne, degustacja piwa czy oprowadzanie po browarze. Nie wolno zapominać miejscu przywitania– odpowiedniej recepcji, w której hostessy wskażą gościom drogę do miejsca bankietu, odbiorą wizytówkę czy potwierdzą obecność zgodnie z listą zaproszonych gości. Warto pomyśleć również o upominkach dla gości na zakończenie spotkania. Jeśli mamy gości spoza Polski miłym gestem będą prezenty związane z Polską czy lokalnymi tradycjami.

Rozpoczęcie bankietu

Żeby dopiąć wszystkie szczegóły warto być na miejscu bankietu 2-3 godziny przed rozpoczęciem i z osobą odpowiedzialną na miejscu przejść przez wszystkie szczegóły wydarzenia, sprawdzić drobiazgi, zrobić próbę prezentacji, nagłośnienia, powtórzyć scenariusz. A później tylko powitać gości, udzielić im wskazówek i jeśli wszystko było dobrze przygotowane, to cieszyć się z dobrze zaplanowanego i zrealizowanego bankietu.

W organizacji bankietu pomoże firma cateringowa, która ma w tym duże doświadczenie. Polecamy www.party.com.pl profesjonalne bankiety Warszawa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *